Roveri Zbor Kosice  

Rovering

Tri piliere – služba, cesta a bratstvo – to sú tri dôvody, prečo si rovering zaslúžil moju pozornosť.

Služba – hľadáš ako by si zmysluplne trávil čas? To bol presne môj prípad, prečo som sa k skautingu pridal. Keď mi začala vysoká škola a zrazu som mal viac voľného času a začal som sa cítiť neužitočný. Chcel som pomôcť svojej komunite a svojmu okoliu.Hoci služba mladším dáva zabrať, práve tá zodpovednosť človeka formuje najviac a robí ho lepším. Doteraz si pamätám ako k nám domov prišlo 15 talianskych roverov, po dlhom putovnom tábore na Slovensku. Pozvali sme ich na obed, no oni trvali na tom, že navaria, hoci boli po niekoľkodňovej túre. Po obede boli už takí unavení, že traja si ľahli do hosťovskej spálne, dvaja do spálne a ostatní obsadili zvyšné stoličky a gauč. V tom sa ich vedúci (tiež na smrť unavený) postavil a začal umývať riad po nás všetkých, hovoriac, že sa musia odvďačiť za takú pohostinnosť. Vtedy som pochopil, že toto je služba a toho človeka obdivujem.

Cesta – je niečo neuveriteľné, že rovering okrem tak potrebného duchovného a fyzického rozvoja dáva príležitosť aby sa každý HNEĎ mohol zdokonaliť vo veciach, ktoré sa mu zídu v jeho pracovnej kariére. V zamestnaní sa človek dostane k vedeniu tak komplexných aktivít až po niekoľkých mesiacoch či rokoch praxe. No v roveringu sa vieš hneď zapojiť do organizácie výletov, táborov ale napríklad aj plesov, kde sa naučíš viesť tím ľudí, máš reálnu zodpovednosť, zlepšíš svoju komunikáciu a staneš sa majstrom organizácie, plánovania a logistiky. Niet sa čo diviť prečo roveri majú konkurenčnú výhodu na trhu práce…

Bratstvo – Nikdy by som si nepomyslel, že ľudia ktorých spoznám v skautingu alebo vďaka skautingu budú tvoriť hlavné jadro mojich priateľov aj 12 rokov po vstupe k roverom. Je to práve adrenalín a služba, ktoré vytvorili celoživotné putá medzi nami a zabezpečili mega veľa zážitkov. Viem, že tým ľuďom môžem veriť lebo ich nezlomilo ani párdňové mokro v stane, dlhé kilometre túry či spálená večera. Som rád, že aj teraz ako roveri-otcovia sa stretávame pravidelne a robíme minitábory pre naše malé deti. A verím, že aj z nich budú roveri a strážkyne, lebo im prajem také spoločenstvo….

Kamil Nemčík (1. zborový vedúci Zboru Košice I sv. Cyrila a Metoda) 

Zanechajte komentár